Floraliën 2020

Floraliën is een bloemen- en plantententoonstelling die een keer om de vier jaar wordt georganiseerd in Gent. Deze spectaculaire flora-show met indrukwekkende exposanten trekt duizenden bezoekers vanuit binnen- én buitenland. Dit jaar nemen er maar liefst 300 exposanten deel aan Floraliën 2020, waaronder opnieuw NADA & Mosmuur. Kom langs en ontdek onze unieke, permanente hangende tuinen in het ICC, de Plantfall®, of onze creatieve vertaling van het wereldberoemde kunstwerk 'Het Lam Gods' / Ghent Altarpiece, inclusief 'De Rechtvaardige Rechters', uitgewerkt in mos. Kom langs voor mos en meer!

Floraliën Gent 2020 – ‘MossGod’ Wedstrijd

 

Floraliën is een bloemen- en plantententoonstelling die een keer om de vier jaar wordt georganiseerd in Gent. Deze spectaculaire flora-show met indrukwekkende exposanten trekt duizenden bezoekers vanuit binnen- én buitenland. Dit jaar nemen er maar liefst 300 exposanten deel aan Floraliën 2020. Uit de Gentse productiesectorkomen er 190 bloemisten, boomtelers en snijbloementelers. Er komen ook 70 floristen langs uit verschillende landen. Deelnemers komen van België, Nederland, Frankrijk, Noorwegen en Spanje tot Roemenië, China, Mexico, New Guinea en Portugal. Daarnaast zullen er 6 scholen en hogescholen, 4 onderzoeksinstellingen en 7 officiële instellingen zoals VLAM aanwezig zijn. Tot slot telt de groep exposanten nog 15 verenigingen en werkgroepen zoals Tuinhier en Natuurpunt.

 

Opnieuw zullen onze firma’s NADA en Mosmuur trots deelnemen aan de Gentse Floraliën en vertegenwoordigd zijn, om bezoekers te verbazen met innovatieve groenconcepten zoals de Plantfall® installatie in het ICC, unieke mobiele moswanden, moscreaties en een unieke blikvanger van mos in het kader van het Gentse Van Eyck jaar: het ‘Moss Gods’ paneel, inclusief gestolen altaarstuk. 

 

Vanaf 1 mei tot en met 10 mei 2020 zal Gent in het teken staan van Floraliën 2020. De 36de editie van Floraliën in Gent gaat door in de vertrouwde gebouwen van het ICC, de Floraliënhal en het Kuipke.  Ontdek de verschillende conceptrooms, binnen- en buitentuinen en laat je zintuigen verwennen door het groen.  Bezoekers kunnen onze creaties terugvinden op verschillende plaatsen doorheen het parcours: ons pronkstuk ‘Het Lam Gods – The Mossgod Edition’ bevindt zich namelijk meteen in de inkom van het ICC gebouw en de Floraliën zelf. Onze tweede grote installatie, de Plantfall® een hangende tuin met maar liefst zo’n duizend luchtzuiverende planten, zal zelfs een permanente plaats krijgen in het ICC gebouw en bevindt zich bij de roltrappen naar de pers en VIP ruimte.  Neem even pauze om te genieten van deze unieke, zwevende Babylon tuinen en om een indruk te krijgen van de nieuwste grondtrend: verticale tuinen.  En ook dit jaar voorzien we een extra voor bezoekers en vaste klanten – je kan namelijk het beroemde gestolen paneel ‘De rechtvaardige rechters’, uitgevoerd in mos, winnen indien je dit kan lokaliseren doorheen het parcours.

 

Meer info over de wedstrijd en deelname kan je ter plaatse bij onze Plantfall® -installatie, op de website van de Floraliën 2020 en hieronder terugvinden.

Mosmuur specialiseert zich als bedrijf in unieke creaties uitgevoerd met mossen en natuurlijke materialen. Ons team combineert kennis en passie voor natuur, botanica, ecologie en kunst, waardoor uitzonderlijke projecten ontstaan. Wij bieden 6 onderhoudloze moswand-types aan, allen opgebouwd uit een combinatie van rendiermos of lichen, bolmos, lappenmos en gestabiliseerde planten.  Mosmuur is een dochterbedrijf van NADA, Nature & Aquarium Design Antwerp.

 

NADA is ontstaan vanuit een groeiende behoefte aan meer groen in een fel verstedelijkte omgeving en de toenemende trend van eco-design en indoor nature. Zaakvoerders Jan en Marieke Vos combineerden hun kennis en ervaring rond natuur, tuinieren, stadsontharding, aquariumdesign en aquascaping met een passie voor water, (kamer)planten en interieurvormgeving. Het resultaat is een prachtige en inspirerende winkel geworden te Antwerpen.

 

NADA is een plek in de stad waar mensen zich net zo thuis kunnen voelen als in de natuur zelf. NADA is, behalve een winkel, toonzaal en aqaurium speciaalzaak vooral een plek waar mensen opnieuw verbaasd leren zijn over de eenvoud en de schoonheid van de natuur. De slagzin “every room should be a living room” vertaalt zich letterlijk in een veelzijdig assortiment met voor elk wat wils – van aquaria tot home made bloempotten, onderhoudsloze mosmuren, designobjecten en originele of moderne plantsystemen – er is een ruime keuze voor elk budget.

 

Een moswand is 100% duurzaam en ecologisch en vraagt geen enkele vorm van onderhoud. Deze natuurlijke kunstwerken, met de hand gemaakt in ons atelier te Kontich, bestaand uit verschillende soorten mos en dienen als akoestische en decoratieve wandpanelen. Breng de natuur dichter bij huis zonder enige zorg. Meer info op www.mosmuur.be

‘Moss-Gods’ Edition – Het Lam Gods als unieke moscreatie

 

In het kader van het Van Eyck jaar en de Floraliën ontwikkelden de designers van NADA en de moscrew van Mosmuur een unieke blikvanger:  ‘MossGod’ – een groene vertaling van het beroemde altaarstuk ‘Het Lam Gods’ van de Gebroeders van Eyck, geheel uitgewerkt in mos, inclusief (of toch niet helemaal) het gestolen altaarstuk.  Het kunstwerk heeft een formaat van 4m lengte en 3m hoogte en is een vrije, abstracte en moderne vertaling van het bestaande kunstwerk. Omdat we het eindresultaat nog niet willen delen, geven we u hier alvast enkele impressies mee van het ontwerp. Kom langs in Gent om het eindresultaat te bewonderen. Kan u er niet genoeg van krijgen? Doe dan een bod op dit werk en geniet elke dag!

 

Ter info: Het op eikenhout geschilderde schilderij De aanbidding van het Lam Gods is een groot en inhoudelijk complex vroeg-15e-eeuws Vlaams veelluik. Het werk werd uitgevoerd in opdracht van de Gentse burger-koopman Joos Vijd, daterend tussen 1430 en 1432, en is van de hand van de gebroeders Van Eyck. Onder De rechtvaardige rechters verstaat men het paneel linksonder van Het Lam Gods, een polyptiek dat boven het altaar hing van de Vijd-kapel in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Het retabel is van de hand van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Het eikenhouten paneel meet 1,49 bij 0,55 m. Het stelt aan de voorzijde de zogenoemde Rechtvaardige Rechters voor; aan de achterkant is Johannes de doper afgebeeld. Het paneel werd gestolen in de nacht van 10 op 11 april 1934 en is sindsdien spoorloos en het voorwerp van een onvoorstelbare avontuurlijke zoektocht. Ook u kan hieraan deelnemen tijdens de Floraliën. 

 

 

Mos zoekt muur – ‘De rechtvaardige rechters van linksonderaan’

 

Na afloop de Floraliën gaan we actief op zoek naar een nieuwe bestemming voor dit bijzondere kunstwerk. Opnieuw hopen we op een unieke locatie met zoveel mogelijk visibiliteit. Onze vorige creatie, een mostapijt naar een ontwerp van Dries van Noten, is momenteel nog steeds te bewonderen als achterwand in de trouwzaal van District Antwerpen.  Net zoals in 2016 krijgen culturele instellingen, overheids- en stadsdiensten, publieke gebouwen en de zorgsector, scholen, bedrijven uit het Gentse en creatieve bureau’s of instellingen de kans om middels een voorkooprecht en een overtuigende motivatie een bod te doen op dit werk, of op een van de afzonderlijke panelen. Dit kan vanaf de opening van het event, op 1 mei 2020, tot en met 31 mei 2020. Enkel aanbiedingen per mail zijn geldig.

 

Wil je graag de nieuwe eigenaar zijn van het totale werk (inclusief het paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’) of van een afzonderlijk deel? Stuur dan een mailtje met je motivatie naar info@mosmuur.be met als titel ‘MossGod’ en het nummer van het paneel dat je interesse heeft.

 

Tot en met 15 mei is het voorkooprecht van toepassing, daarna kan tot einde mei iedereen vrij deelnemen en een bod doen.  Uiteraard trachten we voorrang te geven aan verkoop van het werk in zijn totaliteit. In onderstaande overzicht kan u nummering en minimum bedrag voor bieden terugvinden. We hopen oprecht u blij te mogen maken. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar de kunstenaars. U ontvangt bij aankoop dan ook certificaat van echtheid ondertekend door de uitvoerders.

De Wedstrijd – Win je eigen mospaneel

 

Deze keer is één ding zeker: na onze wedstrijd kom het paneel echt ‘boven water’ en ga jij er mee naar huis. Sterker nog, we komen het aan je muur bevestigen.

 

Ga mee op zoek naar het gestolen altaarstuk ‘De rechtvaardige rechters’

 

Ergens op het parcours van de Floraliën kan je het beroemde, ontvreemde altaarstuk ‘De Rechtvaardige Rechters’ uit het Lam Gods van de gebroeders van Eyck, terugvinden.

 

Het paneel is een creatieve vertaling van het origineel, uitgewerkt in mos in plaats van olieverf. Het heeft een Eycken lijst (uiteraard een knipoog) en een formaat van 2m x 1,22m. Ondanks dit grote formaat zal je enige moeite moeten doen om het paneel te spotten.

 

Wat kan je winnen?

 

De winnaar van de wedstrijd ontvangt het paneel zelf, inclusief installatie aan huis en een photoshoot door topfotograaf Michael Thomas Jones. Iedereen die deelneemt aan de Floraliën kan deelnemen, of gezamenlijke een poging wagen met collega’s, familie of vrienden.  Het paneel heeft een totale waarde van 2500€.

 

Hoe deelnemen?

 

Elke deelnemer moet een foto bezorgen van het paneel met een originele twist, en deze mailen naar info@mosmuur.be of delen op Instagram via de hashtag #mossgod#floralien2020 Vanaf 15 mei zal de winnende foto gepubliceerd worden op de site van Mosmuur (www.mosmuur.be) en Floraliën2020 (www.floraliën2020.be).